Startside
Sidste nyt
Aktiviteter
Prinsens historie
PLR mindelokaler
Tilbud, salgsartikler
Formål
Vedtægter
Ledelse adresser
Artikelarkiv
Indmeldelse
Billedserier

Afdelinger:
Herning
Aarhus
Aalborg
Viborg
 
 
Landsformanden har ordet

I år fejrer vi 75 års dagene for befrielsen af Danmark og afslutningen af 2. Verdenskrig. Seks forfærdelige år med mange millioner civile og militære dræbte i Europa, Asien og Nordafrika. På slagmarker, i udryddelseslejre, under bombardementer af byer og på havet. Det må aldrig ske igen. Vi skal derfor fortsat huske og lære af historien, bl.a. ved at slutte op om de kommende markeringer af 9.april, 5.maj og andre mærkedage.

Et af de dyrt købte danske erfaringer var, at vi ikke kan være ligeglade med hvad, der foregår i verdenen uden for Danmark. Før eller siden vil det påvirke vores liv i Danmark. Vi skal ikke føre neutralitetspolitik men derimod indgå i stærke internationale koalitioner som FN, EU og NATO, som bidrager til at sikre international fred og sikkerhed. Heraf følger naturligvis, at vi også selv skal bidrage aktivt gennem udenrigspolitikken, med humanitær bistand og udviklingshjælp samt militære kapaciteter og anvendelsen heraf, bl.a. gennem fredsstøttende missioner.

På forsvarsområdet har vore soldater ydet en fantastisk indsats. Under den kolde krig skete det gennem vores bidrag til en troværdig afskrækkelse. Siden 1992 har vi deltaget i en lang række internationale missioner på landjorden, på havet og i luften som Danmarks bidrag til en fredeligere og bedre verden. Det har kostet dræbte, som vi fortsat mindes og sårede, som vi fortsat skal støtte. Desværre har soldaternes indsats ikke været fulgt op af bevillinger, som kunne sikre et stærkt dansk forsvar og bidrag til NATO- og FN-indsatser. Bevillingerne er øget en smule på det seneste efter pres fra NATO-allierede, men bevillingerne er fortsat langt under det, som NATO-landene har aftalt. De alt for få danske soldater anvendes ofte til støtte til politiet gennem grænsebevogtning. Det gør de godt, men det er en dårlig udnyttelse af gode soldater, som kan meget mere. Grænsebevogtningen modvirker tilmed opbygningen af kampdygtige enheder, da mange soldater i vigtige funktioner er fraværende under øvelser, som skulle opbygge samarbejdet i kompagnier, bataljoner og brigader.

Rundt om på kloden brænder det. Millioner er på flugt for krige. Opgaverne er mange, og behovet er stort. FN har udsendt 100.000 soldater og politifolk til 13 fredsbevarende missioner. Danmarks bidrag til FN er imidlertid historisk lavt med blot 30 danske soldater, og det danske politi er helt fraværende. Mange unge mennesker bliver soldater for at gøre en forskel. Får de ikke mulighed herfor, så søger de hurtigt mod andre erhverv, som giver mere indhold i tilværelsen. Jeg håber derfor på, at de kommende år vil ændre herpå, så Danmark igen kan bidrage til at skabe fred og udvikling rundt om i verden.

Hjemme er der fuld gang i PLS-aktiviteterne i lokalafdelingerne godt i gang. Skydning, bowling, fællesspisning, kammeratskabsaftener og generalforsamlinger kører i højt gear og giver gode oplevelser for deltagerne, som kan tage hjem med gode oplevelser og indtryk. Jeg skal til udlandet nogle uger på nogle internationale opgaver med NATO men håber at kunne deltage i et par generalforsamlinger og andre aktiviteter, hvor jeg ser frem til at gense mange af jer.

De frivillige kræfter i bestyrelserne og tovholderne for aktiviteterne skal have en stor tak for en uvurderlig indsats, som er meget påskønnet af os alle.

Gloria Finis.
Kurt Mosgaard
 

Prinsens
Livregiments
Soldaterforening

Stiftet 20. marts 1918

Landsformand:
Kurt Mosgaard
Flintevej 42
Mønsted
8800 Viborg
Telefon:
25 54 64 05
E-mail:
k.mosgaard@hotmail.com

 

Redaktør:
Peder Korshøj
Hvedevej 5
8840 Rødkærsbro
Mobil: 23 32 43 66
E-mail: pkorshoej@youmail.dk

Webmaster:
Jens Andersen Jensen
Telefon: 86 61 59 14
E-mail:
post@plrs.dk

 

 

 

 

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

Prinsens Livregiments Soldaterforening - Stiftet den 20. marts 1918