Startside
Sidste nyt
Aktiviteter
Prinsens historie
PLR mindelokaler
Tilbud, salgsartikler
Formål
Vedtægter
Ledelse adresser
Artikelarkiv
Indmeldelse
Billedserier

Afdelinger:
Herning
Aarhus
Aalborg
Viborg
 
 
In Memoriam – Jens Christian Lund

Vores mangeårige regimentschef, tidligere landsformand og gode ven oberst Jens Christian Lund døde den 7. oktober, 73 år gammel. Som bekendt var han i de senere år i stadig stigende grad ramt af en svær og invaliderende Parkinsons sygdom.

Jeg mødte første gang Jens Christian Lund som ung kaptajn i 1975, hvor han var næstkommanderende i 1/I/PLR, hvor jeg tiltrådte som nyudnævnt sergent og næstkommanderende i den middeltunge mortersektion. Jeg havde ingen planer om at fortsætte i forsvaret og ville efter soldatertiden gå efter at blive forstkandidat eller læge. Men Jens Christian ville det anderledes. Selv om han flyttede til bataljonsstaben, så fortsatte han med at overtale og motivere mig til at søge officersskolen – og selvfølgelig lykkedes det, for hans energi og motivationsevner var enestående. Om det var et godt valg, vil jeg overlade til andre at afgøre…

Min oplevelse var på ikke noget specielt. På samme måde har nok tusinder oplevet obersten, når han havde sat sig noget i hovedet og hjertet.

Drømmejobbet fik Jens Christian Lund, da han blev chef for Prinsens Livregiment, først i Viborg og de sidste år i Skive. Hér var han i sit rette element. Energifyldt, højtråbende, motiverende og allestedsnærværende – og ikke mindst for sine soldater med særligt fokus på de udsendte og de pårørende. Hvis en bekymret mor ringede en sen lørdag aften fra det sydlige Danmark, så satte han sig fluks i sin bil og kørte dertil for at få skabt ro på for soldaten og familien. Efter min opfattelse satte han den høje standard, som senere er blevet udbredt omkring udsendte og veteraner.

Også de baltiske lande havde hans store bevågenhed, hvor Prinsens Livregiment blev det førende regiment i uddannelsen af baltiske soldater, som ofte fik den afsluttende træning ved regimentet. Indsatsen gjorde ham umådelig respekteret i alle tre baltiske lande.

Der var mange spændende og kreative indslag – hvad han typisk kaldte sine geniale ideer med et glimt i øjet. Således valgte han at holde vildsvin på kasernen, hvorfra der blev leveret kød til Prins Henrik, som han blev nær ven med. Den store vildsvineorne gik selvfølgelig under navnet Jens Christian, hvilket passede begge godt.

I de højere stabe var Jens Christian Lund nok både frygtet, lettere hadet og samtidig respekteret. Han gik ikke meget op i kommandoveje, budgetter og procedurer. Han kontaktede alle direkte efter forgodtbefindende: sagsbehandleren, generalerne, statsministeren og kongehuset - og skabte således jævnligt kaos i de etablerede procedurer. Når obersten gik ind for en sag, så var der fuldt tryk på, både inden- og udenfor de etablerede baner.

Jens Christian Lund var socialdemokrat – men også her valgte han sine egne veje. Således var han ufattelig glad for medaljer, ordener og kongehuset. Han blev en af de mest dekorede i Danmark med 16 ordener og internationale medaljer. Han var kommandør af Dannebrog og kommandør i Estland. Han var hertug af Litauen. Han havde en tysk og fire lettiske ordener. Hertil kom FN-medaljer fra Cypern og Balkan. De fyldte godt op på uniformen og senere på den civile blazer.

Jens Christian Lund var meget mere end en enestående og karismatisk soldat og officer. Han var medlem af byrådet i Viborg Kommune i perioden 1998-2005, hvor han blev kendt som den cyklende sagsbehandler. Som formand for Teknisk Udvalg nøjedes han ikke med at læse sagsakter, men i weekenden satte han sig på cyklen og besøgte borgere og virksomheder, som havde sager, som skulle behandles i udvalget. Efter byrådsperioden og sin pensionering i Forsvaret blev han valgt til Folketinget for Socialdemokratiet, hvor han var medlem i to valgperioder. Han var desuden medlem af utallige bestyrelser og foreninger, herunder Hærvejskomitéen, Viborg HK samt Viborg FF og selvfølgelig Prinsens Livregiments Soldaterforening. Som fodbolddommer dømte han næsten 3000 kampe og nåede også der de højeste rækker.

Oberst Jens Christian Lund han var en mand, som altid havde 1000 ting på hjerte. Han nøjedes ikke med at tale om det, han gjorde noget ved hver eneste ting. Vore tanker går til Britta, børn og børnebørn. Æret være oberstens minde.

Gloria Finis

Kurt Mosgaard
Oberst, landsformand

 

Prinsens
Livregiments
Soldaterforening

Stiftet 20. marts 1918

Landsformand:
Kurt Mosgaard
Flintevej 42
Mønsted
8800 Viborg
Telefon:
25 54 64 05
E-mail:
k.mosgaard@hotmail.com

 

Redaktør:
Preben I  Troelsen
Telefon: 97 12 11 98
E-mail:
pit@dlgmail.dk

Webmaster:
Jens Andersen Jensen
Telefon: 86 61 59 14
E-mail:
post@plrs.dk

 

 

 

 

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

Prinsens Livregiments Soldaterforening - Stiftet den 20. marts 1918